Financiële onzekerheid

Foto door Anne de Rooij Fotografie

In september kreeg ik nog wat verlofuren uitbetaald, maar vanaf deze maand kan ik niet meer van mijn inkomsten leven. Hoe ga ik met deze onzekerheid om? En hoe lang kan ik op deze manier vooruit? Vandaag geef ik je een kijkje in mijn persoonlijke financiën.

Bespaarmogelijkheden

Toen ik eenmaal wist dat ik ontslag zou nemen en niet bij een nieuwe werkgever aan de slag zou gaan, ben ik vrijwel meteen gaan kijken naar bespaarmogelijkheden. Wat mij hierbij opviel is dat ik de meeste stappen op dit gebied al eerder had kunnen zetten, maar dat ik nu pas de urgentie voelde om tot actie over te gaan. Zo ben ik overgestapt van energieleverancier en heb ik een goedkoper sim only-abonnement afgesloten. Ook komt onze huishoudelijke hulp niet meer elke week en laten we minder vaak eten bezorgen.

Via mijn vorige werkgever kan ik nog tot het einde van dit jaar gebruik maken van collectiviteitskorting op mijn verzekeringen. Binnenkort zal ik ook deze vaste lasten onder de loep nemen om te beslissen of en hoe ik het beste hierop kan besparen. En hoewel het op dit moment niet nodig is om goedkoper te gaan wonen of de auto weg te doen, probeer ik wel een stuk minder uit te geven. Ik doe steeds bewuster aankopen en zie mijn uitgavenpatroon langzaam afnemen. Afgezien daarvan is het, na drie jaar niet te hoeven letten op de kleintjes, best wennen.

Bijverdiensten

Via de website oppasbron.nl ben ik tijdens mijn studententijd geregeld aan oppaswerk gekomen. Eind augustus, twee weken voordat ik uit dienst ging, heb ik in een impuls mijn profiel vernieuwd. Binnen een dag ontving ik een reactie van een gezin met drie jonge kinderen, waar ik sinds september 1 dag in de week werk. Uit ervaring weet ik dat dit werk niet alleen goed is voor mijn portemonnee, maar ook voor mijn fysieke en mentale gesteldheid. Ik heb er plezier in en kom na een oppasdag lekker moe thuis.

Om nog meer inkomsten te genereren heb ik een aantal boeken verkocht via bookmatch.nl, studystore.nl en bol.com en heb ik kleding die ik niet meer draag te koop gezet via marktplaats.nl. Ook overweeg ik om hiervoor een fysieke verkoopplek te huren via mijnTafel Groningen of een kleine webshop te koppelen aan deze blog.

Een deel van mijn opgebouwde vermogen is nog belegd in aandelen, die ik zal verkopen bij de juiste koers. Voor de komende tijd heb ik verder geen grote beleggingsplannen. Ik hoor goede verhalen over beleggen in cryptocurrency, maar ben huiverig voor de risico’s. Zeker nu ik het geld eigenlijk niet kan missen.

Mijn vaste lasten

Als ik dit verhaal zou lezen, zou ik zeer nieuwsgierig zijn naar de harde cijfers. Daarom heb ik hieronder een overzicht van mijn vaste lasten geplaatst.

Ik woon samen met mijn vriend in een 3-kamer huurappartement (70m²) op fietsafstand van het centrum van Groningen. Elke maand maken wij ieder hetzelfde bedrag over naar onze gezamenlijke rekening, waar we veel vaste lasten van betalen. Zo delen de kosten voor de huur en voor elektriciteit, gas, water, rioolheffing en afvalverwerking. Ook hebben we samen een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Onze zorgverzekering en reisverzekering betalen we apart. De kosten voor ons internet & televisie abonnement delen we met elkaar en die voor muziek-streaming en video-on-demand ook nog met een paar familieleden. De overige vaste lasten die ik van mijn eigen rekening betaal zijn mijn mobiele telefoon abonnement, theatercursus en de maandelijkse kosten van mijn auto, een Renault Clio uit 2013.

Vaste lasten (per maand) EUR
Huur 485
Energie en lokale lasten 70
Verzekeringen 105
Abonnementen en contributies 90
Auto (belasting, verzekering en onderhoud) 100
Totaal 850

Het verkopen van boeken en kleding leverde in de afgelopen twee weken een mager bedrag op van 50 euro. En met het oppassen verdien ik circa 425 euro per maand, wat gelijk staat aan de helft van mijn vaste lasten. En dan zijn de boodschappen nog niet eens betaald. Het overblijvende negatieve saldo op mijn lopende bankrekening zal ik daarom moeten gaan aanvullen met spaargeld. Toch kan ik met deze minimale inkomsten zeker een jaar vooruit. Veel mensen vragen mij:

“Maar voel je je dan niet schuldig dat je je spaargeld gebruikt om van te leven en vind je het niet zonde van wat je hebt opgebouwd?”

Natuurlijk flitsen dit soort opmerkingen wel eens door mijn hoofd, maar het korte antwoord is: nee! Ik heb op het moment van ontslag besloten om dit geld en deze tijd te gebruiken om mijzelf te ontwikkelen en om een nieuwe start te maken. En dat ik dit nu aan het doen ben, is een heerlijk vrij gevoel.

5 Reacties

 1. Anne
  oktober 23, 2017 / 11:41 am

  Thanks voor het delen, ook goed om zelf te kijken waar ik kan besparen! En heel goed dat het je een vrij gevoel geeft, dat is het belangrijkste. Heel benieuwd naar je verdere zoektocht en plannen.

 2. Anne
  oktober 23, 2017 / 11:55 am

  Vraag die nog bleef hangen: is je houding richting geld helemaal veranderd, zou je nu veel meer willen werken/ondernemen puur om rond te komen? Of is dit een tijdelijke situatie?

  • Alexandra
   Auteur
   oktober 25, 2017 / 10:23 am

   Goede vraag! In september heb ik geschreven over het verkorte loopbaancoachingstraject dat ik heb doorlopen. Hieruit bleek dat salaris geen primaire motivator is voor mij. Het is goed dat ik mij daar nu bewust van ben. Maar de situatie waarin ik elke maand geld tekort kom, lijkt mij niet duurzaam. Idealistisch zou ik genoeg willen verdienen om enigzins comfortabel van te leven, met een baan die mij dit vrijheidsgevoel geeft!

 3. Sanne
  oktober 25, 2017 / 5:17 pm

  Ben weer helemaal bij! Wederom een leuke blik in je leven aan de andere kant van het land 🙂 tot snel!

  • Alexandra
   Auteur
   oktober 29, 2017 / 3:18 pm

   Leuk om te horen dat je nog steeds meeleest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *