Mijn ervaring met een loopbaancoach

In mijn eerste blogpost liet ik vallen dat ik met een loopbaancoach heb gesproken. Ik heb in augustus een verkort loopbaanadviestraject doorlopen. Vandaag deel ik mijn ervaring.

Het opmaken van de balans

Als voorbereiding op de eerste afspraak vroeg mijn coach mij om een balans op te maken van de elementen in mijn baan die mij aanspraken en de elementen die minder goed bevielen. In het gesprek lichtte ik deze balans als volgt toe:

“Ik werk graag in teamverband. Ik haal energie uit het motiveren en inspireren van anderen. Ik voel me het prettigst in een klein team en streef ernaar het team steeds sterker te maken. Maar omdat ik niet de leidinggevende ben, hou ik me op dat vlak in.”

“Ik vind het belangrijk om beslissingen te kunnen beïnvloeden, maar liever zou ik ze zelf willen nemen. Vanwege mijn gebrek aan ervaring en de grootte van de bedrijfsrisico’s waar we mee te maken hebben, durf ik echter de kansen die ik krijg op dit gebied niet te pakken.”

“Ik wil ontzettend graag toewerken naar een doel. Het is voor mij echter lastig om als adviseur concrete resultaten te behalen. Ik heb het gevoel dat voorstellen schrijven, strategische plannen maken en mijn mening geven in vergaderingen mij niet genoeg voldoening geven.”

In dit gesprek was ik voornamelijk aan het woord. Mijn coach luisterde, stelde af en toe een vraag en maakte wat aantekeningen. Hij had bewondering voor mijn beweegredenen en reageerde begripvol op mijn besluit om ontslag te nemen. De feedback die bij mij is blijven hangen na dit gesprek is:

“Het belangrijkste heb je al gedaan en dat is het ondernemen van actie. En voor het ondernemen van actie heb ik geleerd dat er twee dingen nodig zijn: het vertrouwen in eigen kunnen en de verwachting dat de uitkomst van de actie positief zal zijn.”

Mijn werkpersoonlijkheid

In het volgende gesprek hebben we samen de rapportage met mijn werkpersoonlijkheidsprofiel doorgenomen, waarin ik mij volledig herken. Het profiel is opgesteld aan de hand van een vragenlijst die ik thuis op de computer heb ingevuld. Mijn antwoorden zijn vergeleken met die van een grote groep anderen.

Mijn score op Invloed is wat bovengemiddeldIk kan een bepalende rol spelen in groepen, neem soms de leiding op mij en ben in staat anderen te overtuigen. Ik zal aansturen op bepaalde besluiten, zonder overmatig dominant te worden. Verder komt naar voren dat ik best competitief ben. Het geeft mij wel enige voldoening als ik betere resultaten haal dan anderen, maar ik zal niet alles opzij zetten om te winnen.

Ik scoor gemiddeld op Sociabiliteit. Hoewel ik het contact met anderen niet nodig heb om mij goed te voelen, vermijd ik het ook niet. In contact met onbekenden kijk ik eerst even de kat uit de boom. Daarentegen ben ik vrij open en kan ik mij kwetsbaar opstellen bij mensen die ik ken. Ik ga in principe uit van goede wil, maar ik ben niet goedgelovig of naïef. Hoewel ik op het werk bereid ben anderen te helpen, stel ik hierin wel mijn grenzen.

Ook op Gedrevenheid scoor ik gemiddeld. Mijn energieniveau fluctueert en ik vind het soms moeilijk om vervelende en saaie taken af te maken. Wel streef ik ernaar mijzelf steeds verder te ontwikkelen, doelen te halen en uitdagingen op te zoeken. Ik vind het niet erg om iets onbekends te doen en kan mij indien nodig aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Daarnaast beschik ik over een zekere mate van creativiteit en zelfstandigheid.

Op het vlak van Structuur scoor ik ruim benedengemiddeld. Aan ordelijkheid en regelmaat heb ik weinig behoefte. Mijn werkplek zal gedurende de dag rommelig overkomen op anderen. Ik heb vooral oog voor de grote lijn en ben weinig geïnteresseerd in details. Vaste procedures of patronen ervaar ik als zeer beklemmend. Ik hou ervan om knopen door te hakken. Ik ben spontaan, maar soms ook impulsief en onvoorzichtig te noemen.

Als laatste blijkt dat ik gemiddeld scoor op Stabiliteit. Ik ken mijn kwaliteiten en vaardigheden, maar sta ook regelmatig stil bij zaken die ik wat minder positief aan mijzelf vind. Ik voel mij niet snel onrechtvaardig behandeld en ben doorgaans tolerant en geduldig. Toch kan ik kritiek mij wel persoonlijk aantrekken en kan ik bij tegenslagen even uit evenwicht gebracht worden.

Een koning(in) of een raadsheer?

In het derde en laatste gesprek hebben we gesproken over factoren die mij motiveren in mijn werk en mijn plan voor de toekomst. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op drie elementen die voor mij cruciaal zijn in een (volgende) baan: handelingsvrijheid, eindverantwoordelijkheid en een aansturende rol in een team. Omdat ik deze elementen nu bewust kan gaan opzoeken, ben ik ontzettend geholpen hiermee. Mijn coach deed tot slot nog een mooie uitspraak die ik niet snel zal vergeten. Hij zei:

“In elke organisatie heb je koning(inn)en en raadsheren. Raadsheren worden benoemd, koning(in) bén je of je bent het niet. Als je als raadsheer werkt terwijl je een koning(in) bent, dan voel je dat er iets mist.”

6 Reacties

 1. josine
  september 11, 2017 / 2:23 pm

  Sterke quotes van je loopbaancoach!
  En mooie bijpassende foto, je neemt het roer weer in eigen hand!

  • Alexandra
   Auteur
   september 12, 2017 / 7:48 pm

   Ja, heel sterk hè? En leuk dat je de foto “begrijpt”, ik moest even zoeken voordat ik wat toepasselijks kon vinden.

 2. Marion Cornelis
  september 13, 2017 / 5:11 pm

  Mooi om op deze manier, middels je blog, anderen een kijkje te geven in de zoektocht naar jezelf als startende ondernemer!
  Ik lees het met belangstelling! Veel succes !

  • Alexandra
   Auteur
   september 14, 2017 / 4:22 pm

   Wat leuk dat je ook hier reageert, Marion! Ik vond je kaartje al heel lief! Hopelijk tot snel!

 3. Babs
  september 16, 2017 / 10:54 am

  Je had een idee voor een eigen bedrijf zei je, wat is je volgende stap? Lezen we daar gauw over?

  • Alexandra
   Auteur
   september 18, 2017 / 7:53 am

   Hi Barbara, bedankt voor de suggestie, vandaag kun je meer lezen over mijn ideeën en twijfels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *