Mijn bedrijf: eerste ideeën en twijfels

Er zijn twee weken verstreken sinds dat ik ben gestopt met werken om een nieuw avontuur aan te gaan. Waar ga ik mijn bedrijf in beginnen? Wat is mijn plan? Vandaag deel ik mijn ideeën én mijn twijfels.

Coaching

In eerste instantie zag ik mijzelf wel als freelance coach aan de slag gaan. Vanuit mijn vorige baan ontwikkelde ik een passie voor het geven van workshops op het gebied van leiderschap en samenwerken. Dit ging eigenlijk vrij spontaan. Zo kwam ik op een dag het boek That’s Not How We Do It Here! van verandermanagement-experts John Kotter en Holger Rathgeber bij een boekhandel tegen. Omdat de insteek van het boek mij wel aansprak, bestelde ik nog 15 exemplaren. Ik nodigde een diverse groep collega’s uit om samen met mij het verhaal te lezen. Vervolgens organiseerde ik drie sessies waarin we door het bos wandelden en aan de hand van de thema’s uit het boek reflecteerden op ons werk.

Naast dit soort informele workshops heb ik bijeenkomsten op management- en directieniveau vorm en inhoud gegeven. Ik bedacht bijvoorbeeld een rollenspel over een groep bevriende bejaarden die vanwege hun verslechterende gezondheid niet meer zelfstandig konden blijven wonen. De oplossing lag in het kopen van een gedeelde woning met zorg aan huis. Maar omdat iedereen uiteenlopende wensen had en er onderling het een en ander gaande was, vond er een flinke (en hilarische) discussie plaats voordat ze een bod op een huis uitbrachten. Deze luchtige oefening creëerde de juiste sfeer om hierna serieus over de effectiviteit van de samenwerking in het team te praten.

Als bedrijfscoach zou ik workshops op maat verzorgen, variërend van een dagdeel tot een meerdaags programma. Ik zou hierin zowel relevante theorie als zelfbedachte oefeningen verwerken. Ook zie ik mijzelf wel af en toe een lezing geven of als dagvoorzitter een bijeenkomst, evenement of congres faciliteren. Op den duur zou ik het bedrijf kunnen uitbreiden met coaches in meerdere locaties of met verschillende specialisaties. Zo zou ik, zoals ik in mijn vorige blogpost schreef, naast handelingsvrijheid (check) en eindverantwoordelijkheid (check) ook de mogelijkheid hebben om een team aan te sturen.

De belangrijkste eerste stappen om dit bedrijf te starten? Een representatieve website en het opbouwen van een goed netwerk. Geen onhaalbaar plan. De kans om met allerlei verschillende organisaties en teams te werken spreekt mij aan en het ontwikkelen van eigen materiaal ook. Toch denk ik dat mijn dagen veel zullen gaan lijken op die in mijn vorige baan. Mijn gevoel zegt daarom: niet doen.

Een webshop

Het tweede idee waar ik mee speel is het openen van een webshop. Ik heb een concept in mijn hoofd waar ik enorm veel energie van krijg. En sterke gevoelens van faalangst in mijzelf mee opwek. Over dat laatste zal ik binnenkort wat uitgebreider over schrijven.

Het leuke aan het concept is dat ik mijn eigen eerste klant zou zijn en ervan overtuigd ben dat er een grote markt voor is. In mijn vorige baan werkte ik, net als veel van mijn collega’s, op vrijdag vanuit huis. En terwijl we op ons kantoor de beschikking hadden over ergonomische bureau’s en bureaustoelen, werkte ik thuis op mijn laptop aan de eettafel. Ik heb wel eens op internet gezocht naar kantoormeubelen voor thuis. Maar naast het aanbod van een zeker Zweeds bedrijf waar ik op een blauwe maandag nog gehaktballetjes heb staan bakken kon ik weinig vinden. De overige webshops voelden klinisch aan of hadden zoveel producten dat ik door de bomen het bos niet meer zag.

In mijn webshop zou ik thuiswerkoplossingen aanbieden voor verschillende ruimtes, van een geïntegreerde werkplek in de woonkamer tot een volledig thuiskantoor. Ik zou de producten niet zelf laten fabriceren maar een aantal partnerships sluiten met Nederlandse, duurzame merken die producten van hoge kwaliteit leveren. Op de startpagina zou ik de klant eerst een vragenlijst laten beantwoorden waaruit afgeleid kan worden hoeveel en waar de klant thuis werkt en welke voorkeuren de klant heeft wat betreft kleuren en materialen. Hierna opent een inspiratiekamer met hoge kwaliteit foto’s en video’s van alle items. Mogelijk kan ik hier ook iets met virtual reality doen. Vervolgens heeft de klant de optie om de complete kamer aan te schaffen of om losse items te bestellen.

De haalbaarheid van dit plan schat ik een stuk lager in. Hoe zullen de bedrijven die ik op het oog heb voor een samenwerking reageren? Hoeveel startkapitaal heb ik nodig en hoe maak ik de webshop winstgevend? Hoe regel ik de logistieke kant? Waar vind ik developers die mijn concept tot leven brengen? En is het niet gewoon een beetje te veel en te groot voor mij? Toch begint er iets te kriebelen. De tijd zal het leren!

2 Reacties

 1. Tessa
  september 18, 2017 / 12:12 pm

  Heel interessant de thuiswerk meubels! Ik zou zeker je eerste klant zijn, mits de meubels in m’n interieur passen… 😀

  Leuk stuk weer!

  Xx

  • Alexandra
   Auteur
   september 20, 2017 / 2:01 pm

   Dankjewel Tes! Als ik weer in Rotterdam ben zal ik eens kijken wat er in jullie appartement zou passen 🤔 X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *